piątek, 14 grudnia 2018

[Przetwórstwo #33] Bigos domowy z winem śliwkowym


Bigos domowy z winem śliwkowym

Składniki:

  • 3 kg kiszonej kapusty
  • 1,2 kg łopatki
  • 0.6 kg boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 1 łyżka stołowa smalcu
  • 40 g grzybów suszonych
  • 4 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
  • 5 liści laurowych
  • 8 ziaren jałowca (startych w moździerzu)
  • 8 ziaren ziela angielskiego (startych w moździerzu)
  • 1 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego (do smaku)
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu białego
  • 1 mała łyżeczka soli (do smaku)
  • 100 g drobno pokrojonych śliwek suszonych
  • 0,5 L słodkiego/półsłodkiego wina śliwkowego



Przygotowanie:
Grzyby dobrze wypłucz i namocz w 300 ml letniej wody przez 20 minut. Kapustę przelej zimną wodą na sitku. Jeśli kapusta tego wymaga pokrój ją w kilkucentymetrowe kawałki i umieść w garnku. Wlej do niej 0,5 L wody, aby w czasie duszenia się nie przypaliła. Dodaj namoczone i pokrojone na niewielkie kawałki grzyby, całość duś na małym ogniu ok. 30 minut. Kontroluj wodę czy nie wyparowała, ale też nie pozwól aby było jej za dużo - by nie powstał kapuśniak. W tym czasie zeszklij na smalcu drobno pokrojoną cebulkę (aby się nie przypaliła oprósz ją szczyptą cukru). Mięso z łopatki pokrój na niewielkie kawałki i podsmaż osobno z odrobiną soli. Boczek również pokrój i podsmaż. Zarówno boczek jak i łopatka powinny się wyraźnie zarumienić. Cebulkę i mięso włóż do kapusty, dopraw i duś całość do miękkości, co jakiś czas podlewając winem. Płyny (woda i wino) powinny się całkowicie zredukować. Na koniec dodaj koncentrat, trzymaj bigos na ogniu jeszcze ok. 5-10 minut, cały czas mieszając aby delikatnie go podpiec.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!






Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz