środa, 7 listopada 2018

[Wędliniarstwo #31] Blok drobiowy

przepis na drobiowy blok z szynkowaru łagodny smak domowa wędlina dla dzieci jak zrobić przepis na wędlinę na kanapki potrawkę blok mięsny

Blok drobiowy
łagodny w smaku, doskonały dla dzieci

Składniki:
  • 800 g piersi z kurczaka
  • 400 g wytrybowanych udek z kurczaka bez skóry
  • 1 łyżka stołowa mleka w proszku
  • 100 ml zimnej wody
  • 0,5 g czosnku granulowanego
  • 0,5 g majeranku
  • 0,5 g mielonego ziela angielskiego 
  • 0,5 g mielonej gałki muszkatołowej 
  • 2 g pieprzu czarnego
  • 0,5 g pieprzu ziołowego
  • 0,5 g chili
  • 25 g soli

Przepis:
Mięso z piersi z kurczaka zmiel na maszynce o średnich oczkach (lub pokrój w drobne kawałeczki), następnie dodaj wodę oraz łyżkę mleka w proszku i zblenduj całość na gładką masę. Udka pokrój w kawałki ok. 1- 2 cm. Połącz je ze zblendowaną masą z piersi, dopraw i dokładnie wymieszaj. Całość odstaw na 1 h do lodówki. Następnie masę mięsną umieść w dedykowanym do szynkowaru woreczku i umieść w szynkowarze o pojemności 1,5 kg, dociśnij sprężyną i zamontuj od góry termometr. Szynkowar włóż do garnka z wodą (woda podczas parzenia może delikatnie się gotować na małym ogniu). Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 70ºC, zakończ parzenie a szynkowar umieść w zimnej wodzie (po wyjęciu szynkowaru z parzenia temperatura wewnątrz potrawy wzrośnie jeszcze o 2ºC). Kiedy szynkowar ostygnie schowaj go do lodówki. Na drugi dzień potrawka jest gotowa do spożycia. Aby wygodniej było wyjąć mięso z naczynia można je przelać gorącą wodą. 

przepis na drobiowy blok z szynkowaru łagodny smak domowa wędlina dla dzieci jak zrobić przepis na wędlinę na kanapki potrawkę blok mięsny



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz