czwartek, 10 stycznia 2019

[Przetwórstwo #34] Szpinakowa zupa krem z chipsami z jarmużu

Szpinakowa zupa krem

Składniki na 5-6 porcji:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1 niewielki por
  • 3 duże ziemniaki
  • 700 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g szpinaku
  • 150 ml śmietany do zup i sosów
  • sól, pieprz, szczypta chili



Przygotowanie:
Cebulę oraz pora pokrój drobno w kostkę, a następnie zeszklij z dodatkiem 2 łyżek masła na patelni. Podczas smażenia oprósz całość delikatnie cukrem, aby cebula się nie przypaliła, a jedynie zarumieniła. Do przygotowanego wcześniej bulionu warzywnego dodaj podsmażoną cebulkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie rozgotują. Wtedy też dodaj do zupy rozmrożony i odciśnięty szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj kolejne 5 minut, aż ziemniaki całkiem zmiękną. Następnie zupę zblenduj z dodatkiem śmietany. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta - możesz zupę nieco rozwodnić. Przed podaniem zupę oprósz chipsami z jarmużu, pietruszką lub podaj z grzankami.


Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • jarmuż
  • sól, pieprz, chili, ulubione zioła
  • oliwa
Przygotowanie:
Jarmuż umyj, a następnie oderwij liście od twardej łodyżki (łodyżkę odrzuć) i umieść je w misce. Liście dopraw solą oraz ulubionymi przyprawami, polej delikatnie oliwą i dokładnie wymieszaj. Przyprawiony jarmuż wyłóż na półki suszarki do żywości i rozpocznij suszenie w najwyższej temperaturze. Alternatywą dla suszarki będzie piekarnik nagrzany do temperatury 180-190°C. Wykorzystując taki sposób wypiekania chipsów - piecz je ok. 10-15 minut, aż zrobią się chrupkie. Pamiętaj tylko, aby w żadnym wypadku ich nie przypalić!

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!








Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja


Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz