środa, 3 października 2018

[Przetwórstwo #31] Pasta z czerwonej soczewicy

pasta z czerwonej soczewicy przepis jak zrobić pastę przepis na pasty kanapkowe soczewica co zrobić z soczewicy dodatki kanapki pomysły na śniadanie nietypowe dodatki do kanapek salsa

Pasta z czerwonej soczewicy

Składniki:
  • 400g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 200g suszonych pomidorów
  • 70g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny i cayene
  • papryka słodka 
  • papryka wędzona słodka
  • papryka ostra
  • cukier
  • curry
  • kurkuma

Przygotowanie: 
Soczewicę przepłucz na sitku, przełóż ją do garnka i zalej wodą. Gotuj z niewielką ilością soli. Po ok. 10 minutach, gdy soczewica zacznie się rozpadać, wyłącz gaz i pozostaw ją pod przykryciem na kolejne 10 minut. Na patelnię wlej olej rzepakowy. Podsmaż na nim cebulę, dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do cebuli i podsmaż chwilę. Jeśli ugotowana soczewica jest zbyt wodnista odsącz ją na sitku. Przełóż do garnka, dodaj cebulę, pomidory oraz 1/3 słoika koncentratu pomidorowego. Przypraw szczyptą cukru, 1 łyżeczką curry, 1 łyżeczką kurkumy, 1 łyżeczką papryki słodkiej i ostrej. Paprykę wędzoną i pieprz cayene dodaj wedle uznania. Całość dokładnie wymieszaj i wystudź. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodaj do niej odrobinę oleju z pomidorów lub oliwę z oliwek. Następnie przełóż pastę do słoików.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz