czwartek, 20 września 2018

[Wędliniarstwo #29] Pasztet zapiekany

Przepis na pasztet jak zrobić domowy pasztet pasztet błyskawiczny szybki przepis inspiracje co dodać jakie dodatki do pasztetu inspiracja pomysł dania na święta browin domowy zdrowy fit jedzenie przepisy blog kulinarny

Domowy pasztet zapiekany

Składniki na 3 kg pasztetu:
- 1 kg łopatki
- 1 kg karczku
- 0,5 kg surowego boczku
- 200 g słoniny
- 0,5 kg wątróbki
- 2 cebule
- 1 bułka namoczona w mleku
- 3 jajka
- sól, pieprz
- 2 kostki rosołowe
- jałowiec
- gałka muszkatołowa

Polecamy: 
- maszynkę do mielenia mięsa z nadziewarką

Przepis:
Łopatkę, karczek, boczek i słoninę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oliwie. Wsypujemy wszystko do dużego garnka, zalewamy wodą z dodatkiem 2 kostek rosołowych i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wątróbkę zanurzamy w gorącej wodzie na 5 minut. Cebulę wrzucamy na patelnię, by się zeszkliła. Następnie wszystkie te składniki mielimy 3 razy w maszynce, dodając namoczoną w mleku bułkę. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy „na sztywno”. Dodajemy żółtka 

i zmielony farsz mięsny, po czym całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wnętrze dwóch podłużnych form natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Napełniamy do wysokości 3/4 przygotowaną masą mięsną. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 220°C. 
Uwaga: 

Jeśli mięso i boczek są wyjątkowo „chude", to możemy zwiększyć ilość słoniny lub ewentualnie dodać 2 łyżki smalcu. Zapobiegnie to „wysuszeniu" pasztetu, a w efekcie jego rozwarstwieniu się w trakcie krojenia.


Smacznego! 
...bo domowe jest lepsze! 




Krzysztof A.
Winiarstwo, Destylacja & Wędliniarstwo
 
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz