środa, 17 października 2018

[Piekarnictwo #11] Bułeczki ze śliwkami

szybkie, proste, smaczne drożdżowe bułeczki z przepisami, przepis na bułeczki - owocowe z owocami, ze śliwką, idealne, proste szybkie ciasto drożdżowe, jak zrobić kruszonkę, porady, blog kulinarny



Bułeczki ze śliwkami

Składniki (na ok. 25 sztuk bułeczek):
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 ml buteleczki olejku cytrynowego
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 450 g mąki
  • 4 jajka
  • 0,5 kg śliwek (możesz także użyć innych owoców m.in.: jabłek, gruszek bądź rodzynek)

Składniki na kruszonkę:
  • 100 g cukru
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 100 g mąki
Polecamy:
Przygotowanie:
W wysokim pojemniku podgrzej mleko, dodaj do niego drożdże, 2 łyżki cukru i wymieszaj na gładką masę. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodaj do niego 2 całe jajka oraz 2 żółtka, pozostałą ilość cukru, mąkę, pół kostki miękkiego masła, olej oraz olejek cytrynowy. Następnie wszystko delikatnie wyrób. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodaj więcej mąki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia, a następnie rozwałkuj ciasto do grubości ok. 1cm. Z powstałego placka wytnij przy pomocy szklanki kółka i zawijaj w nie owoce, sklejając krawędzie ciasta do dołu. Gotowe bułeczki odstaw na 15 minut do wyrośnięcia, następnie posmaruj jajkiem i piecz ok. 15-20 min. w temperaturze 160°C. Przed pieczeniem bułeczki możesz także posypać wcześniej przygotowaną kruszonką.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz