środa, 12 września 2018

[ Winiarstwo #20 ] Domowe wino aroniowe

przepis receptura wino aroniowe z aronii właściwości jak zrobić browin bo domowe jest lepsze przepis na alkohol wino pomysły dla laików przepisy instrukcje jak zrobić wino co jest potrzebne do zrobienia wina drożdże vr5

Domowe wino aroniowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 4 kg aronii
- 6 L wody
- 2 kg cukru
Pektoenzym
- 5 g regulatora kwasowości
- drożdże winiarskie VR5
5 g pożywki dla drożdży winiarskich

Polecamy:
balon 20 L
rurka fermentacyjna Ciche Dni i Noce
cukromierz 

Przygotowanie: 
Umyte owoce zgnieć, zalej 2 litrami przegotowanej, ostudzonej wody. Następnie dodaj pektoenzym i drźdże. Całość pozostaw w temperaturze pokojowej na dobę. Po tym czasie wyciśnij sok, wlej go do balonu i dodaj syrop cukrowy z pozostałej części wody. Na koniec wsyp regulator kwasowości i pożywkę. Całość zamknij korkiem z rurką fermentacyjną po czym pozostaw do dalszego procesu fermentacji i sklarowania. Dobra rada: Przed zrobieniem nastawu najlepiej umieść aronię na miesiąc w zamrażarce. Dzięki temu pozbędziesz się z owoców goryczki.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.




Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz