środa, 1 sierpnia 2018

[ Winiarstwo #19 ] Wino śliwkowe z dodatkiem śliwki pieczonej


Wino śliwkowe z dodatkiem śliwki pieczonej

Składniki na 10 L nastawu:
- 8 kg śliwek
- 1,8 kg cukru
- 3 L wody
- 3 g Pektoenzymu
- 4 g regulatora kwasowości
- drożdże winiarskie Burgund
- 5 g pożywki dla drożdży winiarskich

Polecamy:
- drylownica do śliwek 
- prasa ramowa 
- cukromierz 

Przygotowanie: 
Ze wszystkich śliwek usuń pestki (najlepiej używając drylownicy). 3 kg śliwek umieść w piekarniku 
i podgrzej do 160°C, utrzymując tą temperaturę przez około 10 minut. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy (z 2 L wody i 1 kg cukru). Kiedy śliwki zaczną się karmelizować, wyjmij je z piekarnika. Kiedy wystygną, włóż je do pojemnika fermentacyjnego i dosyp do nich pozostałe śliwki. Dodaj Pektoenzym, regulator kwasowości, drożdże winiarskie, połowę porcji pożywki oraz wcześniej przygotowany syrop cukrowy. Pozostaw do fermentacji na 2 tygodnie. Następnie odciśnij owoce, a młode wino przenieś do balonu, sprawdzając stężenie cukru cukromierzem. Jeśli jest ono poniżej 5 ⁰Blg, dodaj kolejną porcję syropu cukrowego (z 1 L wody i 0,8 kg cukru) oraz pozostałą część pożywki. Całość pozostaw na kolejny miesiąc. Jeśli fermentacja znacznie zwolni, a na dnie balonu powstanie pierwszy osad, możesz dokonać obciągu wina (znad osadu). Jest to również czas na korektę smaku (dosłodzenie lub dokwaszenie). Wino przenieś ponownie do balonu i pozostaw do zakończenia fermentacji.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.




Masz ochotę na wino z innych owoców?
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz