środa, 8 sierpnia 2018

[Przetwórstwo #29] Domowe sosy: ketchup, majonez i musztarda




Ketchup słodko-ostry 
Składniki na 6 słoiczków 250 ml: 
•4 kg dojrzałych pomidorów 
•2 cebule 
•7 łyżek octu jabłkowego 
•150 g cukru 
•1 płaska łyżeczka ostrej papryki Habanero 
•2 łyżeczki soli 
•pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej 
•1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 
•3 łyżki oleju 

Przygotowanie: 
Pomidory pokrój w ćwiartki i przetrzyj przy pomocy przecieraka. Uzyskany miąższ bez pestek doprowadź do wrzenia, a następnie zminimalizuj grzanie do minimum i odparuj pomidory. W wyniku redukcji powinieneś otrzymać połowę początkowej objętości miąższu. Masa powinna być gęsta i nielejąca. Otrzymanie takiej konsystencji może potrwać nawet 4-5 godzin. W kolejnym etapie przygotowywania ketchupu pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na oleju. Aby cebula nie przypaliła się, posyp ją 1/3 łyżeczki cukru. Kiedy cebula się zarumieni, dodaj do niej 1/3 szklanki wody oraz papryczkę habanero. Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż woda całkiem odparuje. Pomidory połącz z cebulą oraz innymi przyprawami. Całość masy zblenduj, spróbuj i ewentualnie uzupełnij przyprawami wg własnego smaku. Gotowy ketchup przełóż do słoików, zakręć i poddaj je pasteryzacji przez pół godziny.
Musztarda
Składniki: 
• 12 łyżek białej gorczycy 
• 6 łyżek octu jabłkowego 
• 10 łyżek wody / połowę tej ilości można zastąpić białym wytrawnym winem 
• 1 łyżeczka kolendry 
• 1 łyżeczka soli 
• 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu czarnego 
• 1 łyżka miodu (w tym przypadku lipowego) 

Przygotowanie:
Gorczycę oraz kolendrę zmiażdż w moździerzu. Zalej je octem, wodą oraz ewentualnie winem. Odstaw na dobę. Następnie dodaj miód i inne przyprawy. Całość przełóż do naczynia i zblenduj, by uzyskać taką konsystencję, jaką lubisz. Po zmiksowaniu masę jeszcze raz dokładnie wymieszaj w celu lepszego połączenia składników, a następnie przełóż do słoiczków. Gdyby musztarda przy blendowaniu okazała się zbyt gęsta, możesz dolać do niej odrobinę zimnej wody.
Majonez domowy 
Składniki na 500 ml majonezu: 
• 4 żółtka 
• 2 łyżeczki domowej musztardy 
• 3 łyżeczki octu jabłkowego 
• 350 ml oleju 
• 1 łyżeczka soli 
• 1 łyżeczka cukru 

Przygotowanie: 
Przygotuj wysokie wąskie naczynie. Umieść w nim żółtka, musztardę, przyprawy, ocet oraz dwie łyżki oleju. Całość dobrze zblenduj lub zmiksuj na gładką masę. Następnie niewielkimi porcjami dodawaj do powstałej masy pozostały olej, cały czas blendując. Kiedy majonez osiągnie w smaku „gładkość”, możesz przełożyć go do słoiczków.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz