środa, 1 sierpnia 2018

[ Winiarstwo #18 ] Wino wiśniowe - mocne, półsłodkie


Wino wiśniowe - mocne, półsłodkie

Składniki na 15 L nastawu:
- 10 kg wiśni
- 3 kg cukru
- 3,5 L wody
- drożdże winiarskie Enovini Baya
- 5 g pożywki dla drożdży winiarskich z witaminą B
- 4 g Pektoenzymu

Polecamy:
- pojemnik fermentacyjny 20 lub 30 L
- balon fermentacyjny 15 L
- prasa ramowa
worek do filtracji moszczu

Przygotowanie: 
Przygotuj syrop cukrowy (z 2,5 L ciepłej wody i 2 kg cukru) i odstaw go do ostudzenia. Wiśnie dokładnie umyj i wydryluj. Tak przygotowane owoce umieść w pojemniku fermentacyjnym zaopatrzonym w rurkę fermentacyjną i dodaj wcześniej przygotowany syrop cukrowy. Dodaj Pektoenzym, połowę porcji pożywki oraz drożdże winiarskie. Całość pozostaw do fermentacji w miazdze na 2 tygodnie. Po tym czasie odciśnij wiśnie, przyda się do tego praska lub silna ręka.
Po odciśnięciu młodego wina przenieś je do balonu, dodaj kolejną porcję pożywki i pozostaw na kolejny tydzień. Po tygodniu dodaj ostatnią porcję syropu cukrowego (z 1 L wody i 1 kg cukru). Pozostaw na kolejne 4 tygodnie – po tym czasie na dnie balonu zbierze się osad. Dokonaj obciągu wina, usuń osad, a wino umieść znów w balonie i pozostaw do dalszej fermentacji i sklarowania. Jest to też dobry moment na ewentualną korektę smaku (dosłodzenie lub dokwaszenie).


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.




Masz ochotę na wino z innych owoców?
Poznaj przepis na wino śliwkowe!
Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz