środa, 18 lipca 2018

[Przetwórstwo #27] Kiszone rzodkiewki

pomysły na kiszonki jak zrobić kiszone rzodkiewki przepis na rzodkiewki w słoiku przystawka z rzodkiewek przetwory na jesień i zimę wiosenne letnie

Kiszone rzodkiewki

Składniki na jeden słoiczek 500 ml:
- rzodkiewki (aby wypełniły cały słoik dosyć ciasno)
- 2-3 cm kawałek chrzanu i kawałek liścia chrzanu
- 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki
- 1 baldach kopru
- 4 nasionka ziela angielskiego
- 5 nasionek pieprzu czarnego
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki miodu 
- 1/4 lub 1/3 łyżeczki ostrej papryczki Habanero 
- sól i woda do przygotowania zalewy


Przepis:
Przygotuj zalewę - na 1 L wody dodaj 1,5 stołowej łyżki soli (najlepiej niejodowanej). Rzodkiewki dokładnie umyj, obetnij ogonki. Ułóż dość ciasno w słoiku wraz z chrzanem, koprem, czosnkiem, liśćmi laurowymi i pozostałymi przyprawami. Dodaj miód oraz ostrą papryczkę. Przygotowaną wcześniej solankę ostudź i zalej nią słoiki, tak aby rzodkiewki były całkowicie przykryte zalewą. Po upływie doby powinna rozpocząć się fermentacja, więc najlepiej będzie umieścić słoiki na podstawce. Przez kolejne 2-4 dni delikatnie upuszczaj gaz odkręcając wieczko słoika, tak aby zalewa nie wydostała się ze słoika.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!



Winiarstwo & Destylacja
 Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz