środa, 4 kwietnia 2018

[Wędliniarstwo #26] Wędzone pałeczki z kurczaka

 

Wędzone pałeczki z kurczaka

Składniki na 1 kg:
- 8 pałeczek z kurczaka (podudzia)
- 17 g soli
- 2 g ziela angielskiego mielonego
- 3 g pieprzu mielonego
- 2 g majeranku
- 2 g chili lub przyprawy Habanero
- 2 g słodkiej papryki

Polecamy:
- wędzarnia balkonowa
- zrębki wędzarnicze

Protip:
Jeśli ktoś bardzo lubi aromatyczne wędzonki, polecamy użyć zrębków wędzarniczych z czosnkiem i imbirem MOCNE WRAŻENIA

Przepis:
Udka z kurczaka dokładnie wymyj i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, ziela angielskiego, słodkiej papryki, majeranku oraz chili lub przyprawy Habanero. Pozostaw pod przykryciem w lodówce na 24 godziny. W następnej kolejności dobrze osusz. Tak przygotowane mięso umieść w wędzarni i wędź przez godzinę do temperatury 60°C, następnie podgrzej je do temperatury 80°C i wędź jeszcze przez 30 minut. Udka z kurczaka po tym czasie powinny się całkowicie sparzyć. Możesz sprawdzić, czy temperatura w środku mięsa osiągnęła 75°C, wbijając w nie termometr.
 
Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz