piątek, 13 kwietnia 2018

[Piekarnictwo #9] Chleb pszenny z drożdżami

Chleb pszenny z drożdżami

Składniki na 1 kg chleba:
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 800 ml wody o temperaturze ok. 28°C
- 22 g soli
- mała łyżeczka cukru
- 10 g drożdży suszonych
- 3 łyżki stołowe siemienia lnianego

Polecamy:
Przepis:
200 g mąki wymieszaj z 10 g drożdży, łyżeczką cukru oraz 200 ml wody. Następnie do pozostałej części mąki dodaj, sól, siemię lniane oraz pozostałe 600 ml wody. Zawartość każdej z misek wymieszaj tak, aby powstała w nich jednolita, miękka masa. Obie masy odstaw na godzinę. Po tym czasie zmieszaj je ze sobą za pomocą łyżki i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Po pół godzinie ponownie wyjmij ciasto i złóż je do środka z każdej strony. Odstaw na kolejne 30 minut w to samo miejsce, po czym wyjmij i ponownie złóż. Ciasto przy drugim składaniu powinno być bardziej elastyczne oraz powstać powinny na nim nieliczne pęcherzyki. W międzyczasie przygotuj garnek rzymski. Wymocz go w wodzie przez 15 minut, a następnie dokładnie wysmaruj jego wnętrze masłem i obsyp dokładnie mąką. W kolejnym etapie przełóż do niego ciasto. Wstaw je do letniego piekarnika na 30 minut w celu wyrośnięci ciasta. Po tym czasie garnek przykryj pokrywą, zwiększ temperaturę do 250°C i piecz przez 20 minut. Następnie zdejmij pokrywę, a temperaturę piekarnika zmniejsz do 190-200°C i pozostaw w nim chleb na kolejne 40 minut (skórka po tym czasie powinna być pięknie zarumieniona, a chleb powinien wydawać pusty, głuchy dźwięk).

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

 

 

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz