poniedziałek, 26 marca 2018

[Wędliniarstwo #25] Wędzone jaja

 

Wędzone jaja

Składniki:
- 6 jaj kurzych, ugotowanych na twardo
- przyprawa Habanero
- pieprz ziołowy i czarny, majeranek, bazylia, kminek, lubczyk lub oregano

Polecamy:
- wędzarnie balkonową
- zrębki wędzarnicze

Przepis:
Jaja ugotuj na twardo i obierz. Przygotuj kompozycje przypraw według własnego upodobania np. super ostrą z nuta ziołową. Następnie posyp nimi jajka. Wędzenie może odbyć się również bez użycia przypraw. Jaja umieść w wędzarni i wędź na ciepło w temperaturze 35-50ºC przez ok. 40 minut, aż do uzyskania złotawobrązowej barwy. Do procesu wędzenia szczególnie polecamy użyć zrębków ze śliwy.  Tak przygotowane wędzone jajka doskonale smakują same z solą, cudownie komponują się z sałatką z dodatkiem oliwek, sera fata, pomidora, ogórka i odrobiną oliwy chili.
Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!



   

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.



Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz