piątek, 8 grudnia 2017

[Wędliniarstwo #21] Rolada schabowa z piersią drobiową [szynkowar]



Domowa rolada schabowa z piersią drobiową [szynkowar]

Składniki na 3 kg rolady:
- 2 kawałki schabu (łącznie 1,5 kg)
- 3 piersi z kurczaka
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 płaskie łyżeczki soli
- płaska łyżeczka pieprzu
- zioła: pieprz, papryka peperonicini w płatkach (z ziarnami) papryka cayene, papryka habanero, papryka słodka mielona, papryka słodka w płatkach, papryka japanelo, czosnek, tymianek, bazylia, estragon, oregano [ lub mieszanka ziół Habanero ]


Przepis:
Oliwę i przyprawy wymieszaj, tworząc marynatę do mięsa. Schab rozkrój w taki sposób, aby udało się go rozwinąć i delikatnie rozbić. Piersi pokrój w kawałki (2 cm). Zarówno schab, jak i piersi nasmaruj dobrze marynatą, resztą marynaty zalej mięso i pozostaw pod przykryciem w lodówce minimum na 2 godziny. Następnie rozbij schab, rozłóż na nim części z piersi kurczaka i zwiń w roladę. Wysokość rolady powinna być 2 cm niższa niż wysokość szynkowaru.
Tak przygotowane mięso umieść w szynkowarze. Naczynie zamknij, w mięso przez otwór w pokrywie szynkowaru wbij termometr, całość umieść w garnku z wodą (może się ona lekko gotować) - jednak ważne, aby woda była powyżej poziomu mięsa włożonego do szynkowaru. Kiedy mięso w środku osiągnie temperaturę 75oC zakończ parzenie.  Zaczekaj aż szynkowar ostygnie (można włożyć go do zimniej wody), a następnie całość pozostaw w lodówce na min. 4 godziny. Po tym czasie można roladę wyjąć i delektować się jej smakiem.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.



 

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz