[Wędliniarstwo #5] Wędzony pstrąg w zalewie koperkowej

Domowy wędzony pstrąg w zalewie koperkowej

Składniki:
- 4 średnie pstrągi
- 3 L zimnej wody
- 140 g soli
- 100 g cukru
- 20 g kopru suszonego
- 5 g pieprzu

Niezbędnik:
- wędzarnia balkonowa
- słój 5 L
- ostra przyprawa do ryb BROWIN (pieprz cayenne, pieprz czarny, papryka słodka, gorczyca, tymianek, imbir, liść laurowy)

Przepis:
Do wody dodajemy: sól, cukier, suszony koper i pieprz. Pstrągi dokładnie myjemy i umieszczamy w zalewie na 10 godzin. Odstawiamy do lodówki lub innego chłodnego miejsca. W okresie jesienno-zimowym doskonale sprawdzi się balkon.

Po tym czasie ryby wyjmujemy. Następnie dokładnie je czyścimy z pozostałości kopru oraz dobrze osuszamy (sprawi to, że ryby się uwędzą, a nie ugotują). Tak przygotowane pstrągi osypujemy do smaku ziołami.




Ryby wędzimy na ciepło 40 minut w wędzarni balkonowej.
Do wędzenia proponujemy zrębki czereśniowe lub bukowe.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz