środa, 26 września 2018

[Wędliniarstwo #30] Serdelki parówkowe 100% mięsa

domowe parówki dla dzieci 100% mięsa parówkowe serdelki jak zrobić własną kiełbasę wędlinę parówki porady przepis przepisy nadziewarka browin inspiracje grillowanie jedznie

Serdelki parówkowe 100% mięsa

Składniki:
- 300g szynki
- 200g łopatki
- 200g karczku
- 200g podgardla
- 300g słoniny (lub 400g tłustszego boczku)
- 300g wołowiny
- 200 ml lodowatej wody
- 2 łyżki stołowe mleka w proszku
- 24g soli
- 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu białego
- 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 duży ząbek czosnku
- ulubione przyprawy
- jelita wieprzowe

Polecamy: 
- maszynkę do mielenia mięsa
- nadziewarkę do kiełbas
- wędzarnię balkonowa

Przepis:
Mięso pokrój w kawałki wielkości ok. 5 cm i posyp je równomiernie solą. Mięso przykryj i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po upływie tego czasu zmiel szynkę, łopatkę, karczek, podgardle i słoninę przez najdrobniejsze sito. Wołowinę zmiel do osobnego naczynia i wyrób ją ze 100 ml zimnej wody,  a następnie połącz z pozostałym farszem, doprawiając i wyrabiając całość z resztą zimnej wody. Następnie dodaj do masy mleko w proszku, a całość zblenduj na gładką masę. Ewentualnie dosól lub dopraw według swojego smaku. Tak przygotowany farsz włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj jelita – dobrze przemyj je letnią wodą i namocz. Po 30 minutach napełnij dosyć ciasno jelita zimnym farszem, formując krótkie serdelki. Serdelki parówkowe można podwędzić, aby nabrały ładnego koloru, a następnie sparzyć w wodzie o temperaturze 75°C przez 10 minut.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz