środa, 13 czerwca 2018

[Piekarnictwo #10] Czerwone bułeczki z burakiem

czerwone bułeczki z burakiem jak zrobić, przepis na pieczywo chleb, bułki z burakiem, pomysł na potrawy z burakiem, buraczane przetwory, różowe bułki, różowe pieczywo


Czerwone bułeczki z burakiem



Składniki (na ok. 10 dużych bułeczek):
350 ml letniej wody
13 g suszonych drożdży
15 g soli
5 g cukru
950 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
5 łyżek stołowych oleju
400 g ugotowanych buraków

Przygotowanie:
Drożdże zalej 50 ml wody i pozostaw na 10 minut, aby się uwodniły. Wcześniej ugotowane i ostudzone buraki obierz, zblenduj na gładką masę i pozostaw je na 10 minut, aby oddały nadmiar soku, który po tym czasie odlej. Mąkę umieść w misce, dodaj sól, cukier, olej, drożdże oraz buraki.  Dodaj na początek 300 ml wody, a jeśli przy wyrabianiu będzie taka potrzeba, dolej jeszcze nieco wody. Wyrób ciasto na gładką, elastyczną masę, stosunkowo miękką, ale odchodzącą od ręki. Wyrobione ciasto pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (podwojenia swojej masy). Po tym czasie uformuj bułeczki i pozostaw jeszcze na 20-30 minut do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 80-100°C i umieść w nim bułeczki. Po włożeniu bułeczek do piekarnika podnieś temperaturę do 200°C na 20 minut. Przed włożeniem bułeczki można nagnieść np. tak, by przypominały poznańskie lub kajzerki. Bułeczki powinny delikatnie zarumienić się na wierzchu, chociaż będzie to słabo widoczne. 

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!


Winiarstwo & Destylacja
 Izabela J.

Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz