czwartek, 24 września 2015

[Winiarstwo #6] Wino białe gronowe - lekkie



Domowe wino białe gronowe - lekkie


Składniki na 10 L nastawu:
- 10 kg białych winogron
- 1,5 kg cukru
- 1,3 L wody

Niezbędnik:

Przepis:
Owoce obrywamy od części zielonych, lekko miażdżymy, dodajemy Pektoenzym, pożywkę i drożdże. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 2 dni. Po tym czasie wyciskamy sok i przelewamy do balonu, uzupełniając nastaw o syrop cukrowy (woda + cukier). Pozostawiamy do fermentacji.

Po 4 tygodniach fermentacji dokonujemy obciągu wina i korygujemy jego smak. Najlepiej spróbować :). Można także zmierzyć stężenie cukru cukromierzem. Niekiedy wino wymaga jeszcze dosłodzenia i/lub dokwaszenia.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


Drukuj przepis!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz