[ Wędliniarstwo #14 ] Kurczak Sous-Vide z fasolką szparagową


Domowy Kurczak Sous-Vide z fasolką szparagową 

Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- olej do smażenia  
- sok z połowy cytryny
- 300 g fasolki szparagowej
- woda
    Składniki marynaty:
    - 1 łyżeczka słodkiej papryki
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
    - 3 stołowe łyżki oleju 

    Składniki do fasolki:
    - 300 g fasolki szparagowej
    - 1 łyżka stołowa soli 
    Niezbędnik
    - szybkowar 5 L 
    - zgrzewarka próżniowa do żywności

    Przepis:
    1. Piersi z kurczaka umieść w głębokiej misce, dodać wszystkie składniki dla marynaty i dokładnie wymieszać.





    2.Odetnij odpowiednią ilość folii do zgrzewarki, zgrzej jedną część, włóż oprószonego kurczaka, odessij powietrze i zgrzej folię. 

    3. Pozostaw na 30 minut w temperaturze pokojowej.








    4. Kąpiel wodną dla sous-vidu podgrzać do 64ᵒC. Włóż piersi i gotuj przez 2 godziny. Należy kontrolować temperaturę, co jakiś czas mieszając delikatnie wodę.  


    5. Po 1,5 godziny dodaj do wody obraną fasolkę szparagową i wsyp łyżkę stołową soli. 

    6. Gotuj fasolkę 30 minut.
     


    7. Po upływie określonego czasu piersi wyjmij z kąpieli wodnej, następnie wyjmij je z woreczków. Odcedź fasolkę szparagową. 

    8. Na dużej patelni dobrze rozgrzej olej. Mięso szybko obsmaż z każdej strony na złoty kolor kropiąc je sokiem z cytryny.  

      
    9. Na tej samej patelni podsmaż fasolkę przez 2 minuty.



    Smacznego!
    ...bo domowe jest lepsze!  




    Natasza J.
    Przetwórstwo & Destylacja

    The Author

    Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz