[Przetwórstwo #7] Zupa czosnkowa - krem


Domowa zupa czosnkowa - krem

Składniki:
- 30 g wędzonego boczku
- 4 L wody
- 0,5 kg sera startego żółtego (najlepiej ser domowy typu Gouda)
- 4 główki czosnku (średniej wielkości)
- 500 ml jogurtu greckiego
- pół cytryny
- grzanki czosnkowe
- łyżeczka masła

Do smaku:
- czosnek granulowany
- pieprz
- sól

Niezbędnik:
- szybkowar 5 L

Przepis:
Boczek wkładamy do szybkowaru, zalewamy 4 L zimnej wody, lekko solimy i podgrzewamy na małym ogniu tak, by się parzył, ale nie gotował - potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmujemy boczek - możemy go podsmażyć na kanapki.

Do gorącego wywaru dodajemy 250 g utartego sera, 4 główki obranego czosnku, 250 ml jogurtu greckiego, sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę masła. Całość blendujemy do postaci gładkiego  kremu i pozostawiamy przez 15 minut na ogniu, aż do zagotowania. Pamiętajmy, żeby krem cały czas był mieszany, gdyż zawarty w zupie ser można bardzo łatwo przypalić.

Dodajemy sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku.

Podanie:
Na środku talerza umieszczamy 3 łyżki jogurtu gerckiego, gorącą zupę nalewamy dookoła, posypując ją garścią startego sera, tak, aby idealnie rozpuścił się pod wpływem temperatury. Całość posypujemy grzankami czosnkowymi.


Smacznego! 
...bo domowe jest lepsze!




Natasza J.
Przetwórstwo & Destylacja

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz