[Gorzelnictwo #18] Wino daktylowe - półsłodkie



Domowe wino daktylowe - półsłodkie


Składniki na 10 L nastawu:
- 1 kg suszonych daktyli
- skórka z 1 pomarańczy bez albedo*
- 1,5 kg cukru

Przepis:
Rozdrobnij dokładnie daktyle lub zastosuj pektoenzym. Zalej je 2 L wrzącej wody. Odczekaj do wystudzenia.

Po osiągnięciu temperatury pokojowej dodaj do nastawu drożdże. Powstałą masę pozostaw na 3 dni do fermentacji.

Po tym czasie przecedź i dodaj skórkę pomarańczy. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości wody. Uzyskany syrop cukrowy wraz z pożywką dodaj do mieszanki.

Uzupełnij wodą do poziomu 10 L i pozostaw do dalszej fermentacji.

Wino nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach. 

Protip
Dziadek Kazik radzi jak sprawdzić, czy wino zakończyło fermentację: 
plastikową butelkę napełnij w 3/4 winem i szczelnie zamknij. Pozostaw na 12 godzin  w ciepłym miejscu - pod podusią, albo przy kaloryferze albo... przy babci Wandzi. Po tym czasie odkręć butelkę, jeżeli zrobi tssssss, to znaczy, że teraz, to jeszcze nie teraz. Wino kończy fermentację, kiedy przestaje do nas mówić. 

*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

2 komentarze:

  1. Skórka pomarańczy na jak długo? Starta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 tygodnie i niekoniecznie trzeba ścierać :)

      Usuń