[Piekarnictwo #4] Chleb pszenny z dynią i żurawiną
test
15:13
Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną
Dynia i żurawina?! Czy to duet idealny? Przekonaj się, jaki smak chleba powstanie w wyniku ich połączenia. Domowe wypieki z dodatkami to sekret niepowtarzalnego smaku i odwagi eksperymentowania w poszukiwaniu idealnego świeżego pieczywa. Owoce żurawiny doskonale znoszą wysokie...
Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami
Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.
1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.
Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.
2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.
Smacznego!
Magda D. | Daria R. Piwowarstwo & Serowarstwo |
Chleb pszenny na zakwasie pszennym:
Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami
Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.
1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.
Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.
2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.
Smacznego!
Magda D. | Daria R. Piwowarstwo & Serowarstwo |