[Gorzelnictwo #14] Nalewka śliwkowo-daktylowa

 
 

 Domowa nalewka śliwkowo-daktylowa

Składniki na 1,5 L:
- 1,5 L destylatu
- 50 śliwek drylowanych
- 20 pestek od śliwek
- 20 daktyli z pestkami
- 0,5 kg cukru 
- sok z jednej dużej cytryny

Przepis:
Do destylatu dodaj śliwki, pestki od śliwek oraz daktyle. Całość odstaw na 1 miesiąc.

Po odczekaniu miesiąca zlej alkohol. Owoce i pestki zasyp cukrem i pozostaw na 4 dni. Po tym czasie dolej sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj i znów odstaw na 4 dni.

Po upływie tego czasu zlej syrop z owoców i dodaj go do nalewki. Dokładnie rozmieszaj. Raz jeszcze odstaw całość na 5 dni i gotowe - nalewka nadaje się do degustacji!

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 






Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Zwyciężczyni konkursu na najsmaczniejszą nalewkę

Marzena Pająk


Domowa nalewka śliwkowo-korzenna

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz