[Gorzelnictwo #13] Nalewka śliwkowo-korzenna


Domowa nalewka śliwkowo-korzenna

Składniki na 5 L:
- 2 kg wydrylowanych śliwek węgierek
- 2 L alkoholu 50%
- 0,5 kg cukru
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 8 sztuk goździków
- 1 kora cynamonu

Polecamy: 
- słój 5 L  

Przepis:
Śliwki drylujemy i zasypujemy cukrem na dobę. Następnie zalewamy alkoholem i dodajemy przyprawy. Całość odstawiamy w ciemne miejsce na miesiąc. Po tym czasie nalewkę zlewamy, filtrujemy i odstawiamy do piwniczki w celu dojrzewania na zimowe wieczory. Owoce zostawiamy do wykorzystania, np. do lodów lub innych deserów. Śliwki z nalewki również same smakują rewelacyjnie!


Śliwkowa bajka

Znacie? To posłuchajcie…
W pewnych pięknych okolicach, gdzie rzeką śliwowica płynie, ludzie leżą plackiem śliwkowym, niegrzecznym dzieciom po bójkach kwitną pod oczami śliwki, gdzie ulubionym kolorem jest śliwkowy, a jak się znajdzie pestkę, to wyłącznie ze śliwki, a wszyscy wierzą, że Ziemia ma kształt śliwki węgierki, pojawił się pewien gość z Węgier… Okazało się, że nazywa się Ślivko i przyjechał w poszukiwaniu rodzinnych korzeni. Korzeni niestety nie znalazł, ale za to doświadczył takiej gościnności, że po tygodniu postanowił zostać tu na resztę życia, zmienić nazwisko na Śliwkowski, założyć wytwórnię dżemu, jakże by inaczej, śliwkowego i ożenić się z piękną właścicielką sadu pełnego dorodnych śliw, panią Ulą, zwaną Uleną. Bo śliwki mają w sobie coś takiego, że kuszą, wabią, zachęcają, a przy tym smakują tak, że nie sposób im się oprzeć. A gdyby ktoś próbował temu zaprzeczyć, to niech szuka szczęścia gdzie indziej – i śliwka mu na drogę.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz