[Gorzelnictwo #11] Nalewka pradziadka Pędzimira z porzeczki, wiśni i malin





Domowa nalewka pradziadka Pędzimira
z porzeczki, wiśni i malin

Składniki na 2 L nalewki:
·         po 30 sztuk liści porzeczki, wiśni i malin (zerwanych prosto z krzewów i drzew).
·         0,5 kg jagód
·         1,5 litra wody
·         ½ litra spirytusu
·         0,7 kg cukru
·        9 g regulatora kwasowości

Przepis:
Do garnka wlać wodę, wsypać liście i jagody. Wszystko zagotować, doprowadzając do wrzenia, a następnie przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie dodać 70 dkg cukru i 9 g regulatora kwasowości, powtórnie zagotować i odstawić do wystygnięcia.
Wystudzony napar przecedzić przez worek filtracyjny i dodać ½ litra spirytusu 96%. Odstawić na minimum dwa tygodnie. 

Lato to najlepszy czas, by przygotować sobie coś bardzo smacznego na długie i chłodne zimowe wieczory… najlepiej coś o działaniu rozgrzewająco-relaksacyjnym. Idealnym pomysłem jest sprawdzony i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis pewnego szlacheckiego rodu, który nie miał w zwyczaju wylewać za kołnierz… Do tej znakomitej receptury dodaliśmy regulator kwasowości, by domowe było jeszcze lepsze.

Może się okazać, że nalewka nie dotrwa do zimy (jesienne wieczory też bywają chodne;)), a zatem można od razu przygotować znacznie większą porcję trunku. W tym celu wystarczy pomnożyć składniki x2,x3 itd.

 
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz