[Piekarnictwo #3] Ciasto drożdżowe z porzeczkami


Domowe ciasto drożdżowe z porzeczkami

Składniki na 2 kg ciasta:
- 300 g mąki pszennej (typ 480)
- 100 ml mleka
- 75 g rozpuszczonego letniego masła
- 2 jajka (rozmiar M)
- 8 g suszonych drożdży piekarniczych BROWIN
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1,5 szklanki przebranej i odszypułkowanej czarnej lub czerwonej porzeczki (polecamy mieszankę)
- cukier puder do posypania na wierzch

Kruszonka:

- cukier
- masło
- mąka

Polecamy:
- formę rzymską 2l

Przepis:
Mąkę przesiać na blat, dodać drożdże, cukier, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mleko
i rozpuszczone masło. Ciasto wstępnie wyrobić i dodać jajka. Całość wyrabiać na blacie
do uzyskania gładkiej, zwartej masy (ewentualnie oprószyć 2-3 razy mąką). Następnie przełożyć
do miski, przykryć delikatnie ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Formę rzymską moczyć w wodzie 20 minut, następnie wysmarować masłem i obsypać dokładnie otrębami. Ciasto ponownie krótko wyrobić i przełożyć do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 20- 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie wierzch ciasta posypać porzeczkami, a następnie kruszonką. Następnie wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 50 minut w temp. 160-170°C do zarumienienia.

Upieczone ciasto po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz