[Wędliniarstwo #4] Potrawka z wątróbki drobiowej [szynkowar]



Domowa potrawka z wątróbki drobiowej (szynkowar)

Składniki na 1,5 kg potrawki:
- 800 g mielonego wieprzowo-wołowego
- 400 g wątróbki drobiowej
- jedna mała bułka kajzerka
- pęczek pietruszki
- pieprz, sól, majeranek, gyros, czosnek (niewielką ilość)
(ilość przypraw należy podwoić w stosunku do mięsa pieczonego)

Polecamy:
- szynkowar 1,5 kg

Przepis:
Bułkę namaczamy w mleku. Wątróbkę kroimy na niewielkie kawałki. Mięso mielone z wątróbką i bułką dokładnie wrabiamy, dodając wszystkie przyprawy i pietruszkę. Całość umieszczamy w woreczku w szynkowarze. Szynkowar szczelnie zamykamy i wkładamy do garnka z wodą. Temperatura wody powinna wynosić ok. 95 stopni, natomiast masę w czasie parzenia doprowadzamy do  temperatury ok. 70-85 stopni i kończymy proces.

Następnie szynkowar studzimy i pozostawiamy w temp. 2-8 stopni na 12 godzin. Po tym czasie szynkowar przelewamy gorącą wodą i wyjmujemy naszą potrawę.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz