[Serowarstwo #3] Ser koryciński z pomidorami


Domowy ser koryciński z pomidorami




Składniki:
- 5l mleka
- 3 łyżki (duże) jogurtu naturalnego
- zioła: suszona cebula, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, płatki pomidorów, suszone pomidory mielone (w sumie 20 g)



Przepis: 

1. Podgrzać mleko do 37-40 °C. Dodać 0,5 g chlorku wapnia rozpuszczonego wcześniej w 50 ml ilości letniej, przegotowanej wody.

2. Dodać zioła oraz 3 łyżki jogurtu naturalnego.

3. Wymieszać i pozostawić na 10 min.

4. Następnie podgrzej mleko do temp. 37-38 °C i dodaj odpowiednią ilość podpuszczki, wcześniej rozpuszczonej w 50 ml wody. Dokładnie wymieszaj. Zatrzymaj mieszanie i odczekaj 30 min w celu wytworzenia zwartego skrzepu.

5. Wytworzony skrzep pokrój w kostkę o boku ok. 1-1,5 cm. Wytworzone ziarno delikatnie wymieszaj i po 30 minutach przełóż łyżką cedzakową do foremki wyłożonej chustą serowarską.

6. Odciskamy przez 1 godzinę w prasie do sera.

Solanka:
- 40 g soli
- 2l wody
- 1l serwatki (pozostała ciecz po odciśnięciu sera)

7. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj.

8. Wsadzić ser do solanki na 24 godziny. Przechowywać w lodówce.

9. Odsączyć.

10. Doprawić ulubionymi przyprawami.

Smacznego!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

8 komentarzy:

  1. zasadnicze pytanie.
    Czy mleko pasteryzowane, czy nie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy są jakieś inne przepisy dla tej podpuszczki, czy tylko Koryciński?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej niedługo pojawią się na blogu :)

      http://blogbrowin.blogspot.com/2016/03/ser-piwny.html

      Usuń
  3. Czy są jakieś inne przepisy dla tej podpuszczki, czy tylko Koryciński?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie przepisy u nas na blogu są przygotowywane z tej podpuszczki :)

      Usuń
  4. Czy po podgrzaniu każdorazowo (punkt 3 i 4) trzeba zdjąć garnek z gazu, czy na nim pozostawić ze stałą temperaturą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i zdjąć i zsotawić. Najważniejsze, żeby temperatura była stała. Nasz szybkowry trzymają temperaturę i zdjemujemy je z gazu :)

      Usuń