[Gorzelnictwo #7] Krupnik

Domowy krupnik

Składniki na 3 L:
- 0,8L miodu wielokwiatowego
- 1L wody
- 1L 95% spirytusu
- sok z 3 cytryn
- 20 szt. goździków
- 2 zmielone laski cynamonu
- 2 laski wanilii (ziarna)
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 2 szt. anyżu
- 5 g imbiru
- 8 szt. ziela angielskiego
- 10 szt. kardamonu
- 10 szt. czarnego pieprzu
- skórka z 1 cytryny
- skórka z 1 pomarańczy

Opcjonalnie:
-  nasiona kopru włoskiego
- szafran
- rodzynki

Przepis:
Miód, spirytus i wodę należy połączyć i dobrze wymieszać. Możemy to zrobić na zimno lub na ciepło. W ostatnim przypadku, miód podgrzewamy z wodą, odszumowujemy i wszystko ostrożnie wlewamy do naczynia ze spirytusem. Całość delikatnie mieszamy. Dodajemy przyprawy. Gotowy nastaw odstawiamy w ciepłym, ale  nie nasłonecznionym miejscu na co najmniej miesiąc, a lepiej trzy. W przypadku wersji robionej na zimno przynajmniej na sześć. Następnie filtrujemy, rozlewamy do butelek.

Jako jeden z nielicznych wyjątków krupnik można serwować na ciepło. Podgrzany w rondlu na małym ogniu, podany w małych ceramicznych kieliszkach wypełni dom i nasze kubki smakowe fenomenalnym korzennym aromatem. Niektórzy dodają nawet odrobinę masła i czekolady.

Smacznego!


Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

2 komentarze:

  1. To ile tego anyżu 2szt czy 5g, a może tak i tak

    OdpowiedzUsuń
  2. 2 szt. :) Dziękujemy, już poprawiliśmy!

    OdpowiedzUsuń