[Serowarstwo #7] Ser typu mascarpone


Domowy ser typu mascarpone

Składniki na 1 kg sera:
- 1 L śmietanki 36%
- 2 łyżki soku z cytryny

Polecamy:
- chustę serowarską 

Przepis:
Śmietankę podgrzewaj przez 15 minut, w kapieli wodnej do temperatury 80°C. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj, utrzymując temperaturę do czasu, aż śmietanka się zsiądzie. Zdejmij z ognia. Garnek przykryj pokrywką i pozostaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

Gęstą wystudzoną masę przenieś na cedzak wyłożony chustą serowarską. Rogi chusty zwiąż. Odsączaj przez 12 godzin w temperaturze 10°C, obracając co jakiś czas. 

Ser przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz