[ Wędliniarstwo #13 ] Wędzone udka z kurczaka


Domowe wędzone udka z kurczaka

Składniki:
- 8 udek z kurczaka

Składniki zalewy peklującej:
- 8 g saletry potasowej
- 2 duże łyżki soli
- ziele angielskie
- pieprz
- liście laurowe
- 1 L wody

Niezbędnik:
- zrębki wędzarnicze z ziołami Mocna Wrażenia (zrębki bukowe, czosnek, papryka, rozmaryn, pietruszka, imbir, szczypiorek, sól, dekstroza, olej roślinny)
- wędzarnia balkonowa




Przepis:
Z przegotowanej, ostudzonej wody oraz przypraw sporządź zalewę peklującą. Umieść w niej udka i pozostaw w lodówce na 24 godziny. Po tym czasie udka wyjmij z zalewy i pozostaw do obsuszenia na 1 godzinę. W tym czasie przygotuj wędzarnię. Wsyp do niej zrębki wędzarnicze z czosnkiem i imbirem MOCNE WRAŻENIA, które nadadzą mięsu odpowiedni aromat i kolor. Zrębki, delikatnie zroszone wodą, umieść w aluminiowym pojemniku. Udka wędź na gorąco przez 2 godziny, w temperaturze 70-80°C.

BROWIN Radzi: zrębki Mocne Wrażenia najlepiej współgrają z jagnięciną, drobiem i wieprzowiną.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

3 komentarze:

  1. proszę o informację (dokładną) jak należy tę temperaturę utrzymać, ponieważ wędząc nie potrafilam tego zrobić, niestety

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podgrzewam do 80 st wędzarnię na maksymalnie otwartych palnikach, następnie wędzarnie zdejmuje i zakręcam palniki tak aby zmniejszyć strumień ognia, temperatura powinna się utrzymywać na podanym poziomie. Nie wiem czy rosła czy była za niska? Można sprawdzić czy uda są gotowe wbijając w nie termometr, jeśli temperatura wewnątrz mięsa osiągnęła
      70-75 st, znaczy to że nie będą surowe.

      Usuń
  2. Mam pytanie dotyczące ogólnie mięsa przygotowywanego do wędzenia...czy mięso sie płucze po wyciągnięciu z zalewy peklującej a przed wysuszeniem? Z góry dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń