[Wędliniarstwo #12] FAQ - czyli jak zrobić dobry pasztet krok po kroku


  FAQ - czyli jak zrobić dobry domowy pasztet krok po kroku 

  1. Nie zamrażać

Pasztet źle znosi mrożenie – traci wtedy swoją konsystencję i smak. Nie ma za to problemu, żeby zrobić go 4-5 dni przed podaniem – świetnie przechowa się nam w lodówce.





2. Nie za chudo
  
Jeśli nie chcemy, by nasz przysmak wyszedł łykowaty i suchy, ważne jest, aby mięso na pasztet nie było zbyt chude. Dobrym dodatkiem mięsnym, który zapewni odpowiednią wilgotność pasztetu, będzie kawałek podgardla wieprzowego.


 3. Formę keksową wyłóż boczkiem

Pasztet pieczemy w podłużnej, wąskiej foremce, tzw. keksowej.  Wykładamy ją cienkimi plastrami boczku lub słoniny – dzięki temu pasztet nie przypali się, a dodatkowo nabierze przyjemnego aromatu.





4. Różnorodne mięso i dobre przyprawy

Pasztet zazwyczaj przyrządzamy mieszając kilka gatunków mięsa. Jeśli mamy w zwyczaju dorzucać wątróbkę cielęcą lub drobiową, to weźmy pod uwagę, że zbyt duża jej ilość może zdominować smak całej potrawy. Sekretem pysznego pasztetu jest odpowiednie doprawienie, dlatego starannie dobierzmy przyprawy.





5. Gałka muszkatałowa

Najlepszą przyprawą do pasztetu, o której absolutnie nie można zapomnieć, jest gałka muszkatołowa. Najlepiej smakować będzie świeżo starta.





6. Kostka rosołowa

Aby podkreślić mięsny smak pasztetu, warto go wzbogacić bulionetką drobiową. Jeśli natomiast wybieramy wersję wegetariańską, użyjmy bulionu na włoszczyźnie.

Przepis: Domowa kostka rosołowa




A może pasztet gotowany na parze?

Podaną w przepisie masę pasztetową można też ugotować na parze – wówczas robimy kąpiel wodną. Na garnek z gotującą się wodą nakładamy metalową miskę, wysmarowaną tłuszczem. Wlewamy do niej masę pasztetową, przykrywamy i gotujemy, aż wierzch się dobrze zetnie. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki i jemy na drugi dzień. W przypadku gotowania na parze należy uważać, aby masa nie była zbyta wysoka, gdyż wtedy pasztet nie ugotuje się równo.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!



Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.
- See more at: http://blogbrowin.blogspot.com/2017/04/przetworstwo-9-kostka-rosoowa.html#sthash.lSDwlATs.dpuf

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz