[ Przetwórstwo #12 ] Dżem truskawkowy z bazylią


Domowy dżem truskawkowy z bazylią

Składniki na 1 L dżemu: 
-1 kg odszypułkowanych truskawek
- 350 g cukru
- sok z 1/4 cytryny
- 20 listków bazylii  


Niezbędnik:
- etykiety




Przepis: 
1. Owoce umyj, odszypułkuj, większe rozdrobnij.
2. Frukta-Żel wymieszaj z owocami, całość zagotuj, intensywnie mieszając.

3. Do owoców wsyp cukier i gotuj kilka minut, by całkowicie się rozpuścił.

4. Dodaj sok z cytryny i bazylię.

5. Gotuj jeszcez 5 minut.
6. Gorąc konfiturą napełnij słoiki, zakręć i postaw do góry dnem lub spasteryzuj.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz