[ Przetwórstwo #10 ] Dżem pomidorowy z Habanero



Domowy dżem pomidorowy z Habanero

Składniki na 1 L dżemu: 
- 1 kg pomidorów
-1 łyżeczka przyprawy do serów Habanero (pieprz, peperocino, cayenne, habanero, papryka słodka mielona i w płatkach, jalapeno, czosnek, tymianek, bazylia, estragon, oregano, majeranek)
- 300 g cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny

Niezbędnik:



Przepis:
Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki i podgrzewaj na patelni aż do odparowania 1/3 soku. Następnie uzyskaną pulpę przetrzyj lub zblenduj. Dodaj sok z cytryny, cukier oraz przyprawę. Następnie dodaj wymieszany w niewielkiej ilości chłodnej wody Frukta-żel i podgrzewaj przez kolejne 15 minut. Przelej do wyparzonych słoiczków.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz