[Przetwórstwo #9] Kostka rosołowa


Domowa kostka rosołowa


Składniki:
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża pietruszka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały por (tylko jego biała część)

- 3 łyżeczki oliwy
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 2 szklanki wody


- 3 suszone grzybki

- 2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta chili
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 6 suszonych liści laurowych
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 3 łyżeczki soli



Można zmienić skład ziół i ich ilość - w zależności od upodobań.

Polecamy: 
- moździerz
- słoiczki

Przepis:
Warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler naciowy umyj i obierz, następnie zetrzyj na grubych oczkach tarki jarzynowej.


 Cebulę oraz pora pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Pokrojone warzywa umieść w garnku, dodaj oliwę, sypkie zioła, sos sojowy i wodę. 


Liść laurowy, zioła i przyprawy w ziarnach rozdrobnij dokładnie w moździerzu.
Po dodaniu wszystkich wymienionych składników całość duś 15 minut na wolnym ogniu,
co jakiś czas mieszając.


 Na koniec duszenia dodaj drobno pokrojony pęczek pietruszki. 


Następnie całość zblenduj (najlepiej na gorąco) i umieść we wcześniej wyparzonych słoiczkach
lub przygotowanych pojemniczkach na lód, aby kostkę zamrozić.


BROWIN RADZI:
By uzyskać większą trwałość przygotowanego specjału, napełnione słoiczki możesz spasteryzować.
Niewielka ilość soli została użyta z premedytacją, bowiem domową kostkę rosołową bardzo łatwo jest przesolić - w tym przypadku zatem mniej znaczy lepiej. 



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz