[Wędliniarstwo #11] Smalec wyborny Sebastiana


Domowy smalec wyborny Sebastiana

Składniki:
- 1,2 kg boczku podwędzonego
- 0,5 kg słoniny
- 3 jabłka
- 3 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 9 g (jedno opakowanie) majeranku

- 2 kostki rosołowe,
- 1 płaska łyżeczka chili

- sól i pieprz do smaku



Polecamy:

Przepis: Słoninę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka, pokrój również boczek – najlepiej w kostkę. Kiedy słonina zacznie się rozpuszczać, dodaj do niej pokrojony boczek. W momencie, kiedy skwarki będą już złociste i cała słonina się wytopi, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starte na grubej tarce jabłka i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw wszystkimi przyprawami i smaż jeszcze 2 minuty, mieszając całość. Po tym czasie cebula powinna się już zeszklić. Smalczyk przełóż do kamionki lub słoików, a następnie pozostaw do wystygnięcia. 




Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz