[Przetwórstwo #8] Zupa tajska z kurczakiem - bezglutenowa


Domowa zupa tajska z kurczakiem - bezglutenowa 

Składniki na 2 L:
- 200 g kości/resztek z pieczonego kurczaka oraz indyka (proporcje dowolne)
- 1 L wody
- sól

- 2 pocięte na kawałki pieczone uda kurczaka
- 1 łodyga drobno posiekanej trawy cytrynowej
- 1 liść laurowy
- 4 g startego imbiru
- 1 duża pokrojona marchewka
- 1 papryczka chili
- 3 posiekane ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 80 ml mleka kokosowego
- duża garść świeżej kolendry
- 250 g makaronu ryżowego

Do smaku: 
- pieprz biały
- cukier

Niezbędnik: 
- szybkowar 5 L

Przepis:
Wywar: Resztki kurczaka i indyka  wkładamy do szybkowaru, zalewamy 1 L zimnej wody, lekko solimy i podgrzewamy na małym ogniu tak, by się parzyły, ale nie gotowały - potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmujemy mięso i otrzymujemy genialny rosół - podstawę naszej zupy.

Makaron:  Litrowy garnek doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać makaron. Makaron trzymać w gorącej wodzie od 5-8 minut, tak aby był 'al dente'. Po tym czasie odcedzić i przepłukać zimną wodą, aby nitki makaronu się nie posklejały. 

Zupa: Do szybkowaru wypełnionego wywarem dodać mięso z pieczonych ud kurczaka i zagotować. Następnie dodać trawę cytrynową. liść laurowy, imbir oraz marchew. Gotować 1 minutę, później zmniejszyć ogień i przez następne 10 minut gotować zupę pod przykryciem na małym ogniu. 

Ciągle gotując na małym ogniu dodać chili, czosnek, sok z limonki i sos rybny. Bardzo dobrze wymieszać. 

Zmniejszyć ogień do minimum i powoli dodawać mleko kokosowe ciągle mieszając, tak aby idealnie połączyć oba płyny.  

Zupę solimy sosem rybnym.

Podanie:  
W misce ułożyć kopiec z wcześniej ugotowanego makaronu. Zalać go zupą, doprawiając białym pieprzem i porcją świeżej kolendry. 

Warzywa, które także można dodać do zupy: kapusta chińska, brokuły, kapusta pekińska, pieczarki, serler lub szpinak.


Protip:  
Jeżeli zupa jest za słona w smaku wystarczy dodać dodatkową porcję soku z limonki. Natomiast, gdyby zupa była zbyt kwaśna wystarczy zrównoważyć smak dodając 1-2 łyżeczki cukru.

Smacznego! 
...bo domowe jest lepsze!




Natasza J.
Przetwórstwo & Destylacja
Boczek wkładamy do szybkowaru, zalewamy 4 L zimnej wody, lekko solimy i podgrzewamy na małym ogniu tak, by się parzył, ale nie gotował - potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmujemy boczek - możemy go podsmażyć na kanapki. - See more at: http://blogbrowin.blogspot.com/2017/01/zupa-czosnkowa-krem.html#sthash.oCIQGx0O.dpuf
Boczek wkładamy do szybkowaru, zalewamy 4 L zimnej wody, lekko solimy i podgrzewamy na małym ogniu tak, by się parzył, ale nie gotował - potrwa to 20 minut. Z tak przygotowanego wywaru wyjmujemy boczek - możemy go podsmażyć na kanapki. - See more at: http://blogbrowin.blogspot.com/2017/01/zupa-czosnkowa-krem.html#sthash.oCIQGx0O.dpu

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

2 komentarze:

  1. Czy szybkowar zamykam do gotowania wywaru? Czy w tym przepisie pełni funkcję jedynie garnka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełni on rolę zwykłego garnka :)

      Usuń