[Gorzelnictwo #17] Imbirówka

Domowa imbirówka

Składniki na 2 L:
- 1,5 L destylatu 50%
- 100 g imbiru
- 2 skórki bez albedo* z cytryny lub pomarańczy
- sok z 2 cytryn lub pomarańczy
- 125 g cukru


Przepis:
Do destylatu dodaj obrany i pocięty w plastry świeży imbir, skórki i sok z cytryn lub pomarańczy oraz cukier.

Całość odstaw na 2 tygodnie w zaciemnionym ciepłym miejscu.

Po odczekaniu 2 tygodni zlej alkohol i pozostaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania. Po tym czasie imbirówka umili nam śnieżne wieczory.

*albedo - białe części przy skórce, które nadają alkoholowi - niestety - bardzo gorzki smak.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!



Krzysztof A.
Winiarstwo, Destylacja & Wędliniarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

2 komentarze:

  1. A ilu procentowy ma być ten destylat i jaki procent wyjdzie na końcu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy 50%, a wychodzi 45% z hakiem :)

      Usuń