[Przetwórstwo #6] Sos dyniowy - ostry


Domowy ostry sos dyniowy


Składniki: 
- 1 kg dyni
- chilli (połowa małej papryczki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz i rozmaryn do smaku



Przepis:
Dynię obierz i pokrój w kostkę. Następnie podsmaż na patelni, aż zmięknie. Dodaj posiekaną paprykę i czosnek oraz przyprawy. Całość duś przez 10 minut do momentu, aż dynia będzie się łatwo rozgniatać. 

Całość przenieś do miski i rozgnieć lub zblenduj na gładką pastę. Następnie odstaw do wystygnięcia.

Gotowy sos o niezwykłym smaku i oryginalnym kolorze doskonale nada się jako baza do pizzy lub dip do nachos.  


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


   

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz