[Gorzelnictwo #16] Likier czekoladowy - Grzanka

 

Domowy likier czekoladowy - Grzanka


Składniki:

- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego
- 400 ml destylatu 95%
- 500 ml mleka zwykłego 2%
- 3 łyżki stołowe cukru
- 1 łyżka świeżego masła
- 8 goździków
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przepis:
Puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą. Gotuj przez dwie godziny. W tym czasie do garnuszka wsyp 3 łyżki stołowe cukru i upraż na karmel (cukier zmieni kolor na brązowy), cały czas intensywnie mieszając, aby się nie przypalił. Pod koniec smażenia dodaj łyżkę masła, nie przerywając mieszania. 

Szybko zdejmij garnek z ognia, wlej mleko i dodaj goździki oraz startą na tarce lub pokruszoną drobno czekoladę, a następnie znów umieść na ogniu, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Zdejmij z ognia.

Mleko skondensowane przelej do innego naczynia i zmiksuj z destylatem. Następnie połącz zawartość dwóch naczyń i miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowy likier można podawać od razu lub przykryć i odstawić na 24 godz., dla zmacerowania. W drugim przypadku likier lekko podgrzej przed podaniem.

Można podawać z odrobiną skórki pomarańczowej lub szczyptą chilli.

Najlepiej smakuje na ciepło!


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!




Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz