[Wędliniarstwo #5] Szynka wędzona - Zadymka




Domowa szynka wędzona - Zadymka

Składniki:
- szynka: 1,7 kg 
- Mieszanka ziół do szynki piwnej*
- czosnek: 3 ząbki 
- sól: 70 g/1 L wody 

Polecamy:
zrębki wędzarnicze
- saletra potasowa 
- siatka wędliniarska 
- termometr wędliniarski
- wędzarnia balkonowa

* Skład:pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa, kolendra, słodka papryka, imbir, kardamon, liść laurowy, goździki.
Przepis:
Sporządzamy zalewę peklującą, w skład której wchodzą: ok. 1 litr wody, zioła do szynki piwnej, saletra potasowa, rozgnieciony czosnek oraz sól. Po dwóch tygodniach szynkę wyjmujemy z zalewy, wkładamy w siatkę wędliniarską i osuszamy. 

Tak przygotowana szynka jest gotowa do wędzenia – najlepiej w domowej wędzarni, ewentualnie na grillu. Jeśli używamy sprzętu do grillowania, szynkę umieszczamy na ruszcie, a zrębki układamy na aluminiowej tacce i kładziemy ją bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, by szynka wędziła się w aromatycznym dymie wytwarzanym przez zrębki. Jeśli chcemy, by szynka była gotowa do spożycia zaraz po uwędzeniu w wędzarni, proces ten powinien trwać do czasu, aż temperatura wewnątrz mięsa osiągnie 70-75ºC.

Możemy również zakończyć wędzenie po godzinie, a następnie szynkę sparzyć
w gorącej wodzie o temperaturze 70-75ºC, dobierając czas parzenia do wagi naszej szynki (1 godzina na 1 kg).


http://browin.pl/biowin/wedliniarstwo/akcesoria-wedliniarskie/zestaw-mlodego-wedliniarza-szynka-piwna 


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz