[Przetwórstwo #5] Dżem kakaowo-śliwkowy


Domowy dżem kakaowo-śliwkowy

Składniki:
- 1 kg dojrzałych śliwek węgierek
- 0,5 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 300 g cukru
- 2 małe łyżeczki kakao
- 1 opakowanie Frukta-Żelu

Polecamy: 

Przepis:
Śliwki drylujemy (możemy obrać ze skórki), umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i sok z cytryny. Garnek przykrywamy, umieszczamy na niskim gazie, a następnie smażymy dżem przez 10 minut (od czasu do czasu mieszając). Po tym czasie dodajemy cukier, kakao i doprowadzamy dżem do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy cukier ulegnie całkowitemu rozpuszczeniu, dodajemy pektynę (Frukta-Żel) i ponownie doprowadzamy do wrzenia,  gotując przez ok. 2 minuty. Gdy dżem uzyska dobrą konsystencję, przelewamy go do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Możemy je również spasteryzować.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.



The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz