poniedziałek, 19 września 2016

[Piekarnictwo #4] Chleb pszenny z dynią i żurawiną




Domowy chleb pszenny z dynią i żurawiną

Dynia i żurawina?! Czy to duet idealny? Przekonaj się, jaki smak chleba powstanie w wyniku ich połączenia. Domowe wypieki z dodatkami to sekret niepowtarzalnego smaku i odwagi eksperymentowania w poszukiwaniu idealnego świeżego pieczywa. Owoce żurawiny doskonale znoszą wysokie...



Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami

Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.

1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.

Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.

2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.

Smacznego!
      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo
- See more at: http://blogbrowin.blogspot.com/2015/06/chleb-pszenny-na-zakwasie.html#sthash.pw6Y0T87.dpuf
Chleb pszenny na zakwasie pszennym:

Składniki na 750 g domowego chleba:
- 320ml letniej wody
- 10g soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 500g mąki pszennej typ 750
- 1 opakowanie Zakwasu Pszennego z drożdżami

Przepisy na wypiek chleba w piekarniku lub automacie.

1. Piekarnik:
Wyrabiamy ciasto z wyżej wymienionych składników do uzyskania elastycznej, odchodzącej od ścianek naczynia konsystencji. Pozostawiamy na ok. 1h pod przykryciem w ciepłym miejscu. Następnie ciasto ponownie krótko wyrabiamy, przekładamy do formy lub na blachę, na której będziemy wypiekać produkt. Pozostawiamy ponownie w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – by ciasto podwoiło swoją objętość. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 1h w temp. 200°C.

Do rozgrzewającego się piekarnika wstawiamy miseczkę z wodą, w celu jego „zaparowania”. Dzięki temu uzyskamy chrupiącą, cienką skórkę i miękisz nie straci wilgotności.

2. Automat:
Do misy automatu dodajemy w podanej kolejności wymienione składniki. Ustawiamy program podstawowy (BASIC), średnio zarumieniona skórka. Chleb gotowy będzie po ok 3 godzinach.

Smacznego!
      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo
- See more at: http://blogbrowin.blogspot.com/2015/06/chleb-pszenny-na-zakwasie.html#sthash.pw6Y0T87.dpuf



Drukuj przepis!