[Cydrownictwo #4] Cydr różany


Domowe ciderini różane



Składniki na 7 l gazowanego napoju:
- mieszanka kwiatowa
- regulator kwasowości
- drożdże do cydru Sweet
- pożywka dla drożdży winiarskich
- 1 kg cukru
- 7 l wody

Przepis:
1. Kwiaty zalać 2 litrami gorącej wody, w celu jak najlepszej ekstrakcji. Po 24 godzinach powstały napar (tylko płyn) wlać do balonu min. 10-litrowego.

2.Sporządzić syrop cukrowy z 0,8 kg cukru i 3 l wody (cukier z wodą zagotować, zbierając powstałą pianę) i po wystygnięciu wlać go do balonu z naparem. Całość uzupełnić pozostałą ilością wody. Do tak przygotowanej mieszaniny dodać drożdże Sweet, pożywkę oraz regulator kwasowości (¾ opakowania). Balon zamknąć za pomocą korka oraz rurki fermentacyjnej z wodą i całość odstawić do fermentacji na ok. 14 dni.

3. Po tym czasie jeszcze fermentujący nastaw zlać znad osadu* (można przefiltrować przez gazę złożoną na pół lub worek filtracyjny).

4.Przygotować odpowiednie butelki 0,5 L, np. do piwa, z dobranymi kapslami lub zakręcane, typu PET – wszystkie one muszą być odporne na ciśnienie, ponieważ będzie się w nich gromadził gaz (CO2).

5.Napój rozlać do butelek**, dodając na każdy litr dwie łyżeczki cukru (ok. 8 g). Butelki dobrze zakręcić i pozostawić w celu nagazowania na 2-3 dni w temperaturze pokojowej.

6. Po tym czasie wstawić je do chłodnego pomieszczenia (o temperaturze poniżej 13oC) lub do lodówki.

Tak przygotowane Ciderini polecamy wypić w ciągu 10-15 dni – wtedy smakuje najlepiej, zwłaszcza odpowiednio schłodzone.

* Przy obciągu znad osadu można skorygować smak napoju, dokwaszając go lub ewentualnie dosładzając, jeśli nastąpiło całkowite odfermentowanie.
** Przed rozlaniem do butelek sprawdzić – za pomocą cukromierza –zawartość cukru w fermentującym nastawie. Jeśli wynosi poniżej 3 Blg, dosłodzić wg przepisu. Przy wartości powyżej 4 Blg, zmniejszyć ilość cukru do 7 g, powyżej 5 Blg – do 6 g, a przy wyższych wartościach Blg ilość cukru zmniejszać analogicznie.
Jeśli Ciderini jest za mało słodkie, zamiast zwiększać ilość cukru fermentowalnego (co mogłoby spowodować zbyt duże nagromadzenie się CO2 i uszkodzenie butelek), można napój dosłodzić już w butelkach, stosując Ksylitol – słodzik nie pozostawiający negatywnego posmaku.




Smacznego!
...bo domowe jest lepsze! 





Winiarstwo & Destylacja

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J.

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz