[Winiarstwo #15] Wino wiśniowo-agrestowe


Domowe wino wiśniowo-agrestowe

Składniki na 10 L nastawu 16%:
- 5,5 kg wiśni
- 1,5 kg agrestu
- 4 L wody
- 2,2 kg cukru
- pożywka z witaminą B
- pożywka KOMBI
- pektoenzym
- drożdże PDM

Polecamy:
- balon 15 L


Przepis:
Wszystkie owoce należy dokładnie umyć, wiśnie wydrylować i zmiażdżyć razem z agrestem. Zalać 2 L letniej wody, dodać pektoenzym i pozostawić w zamkniętym pojemniku fermentacyjnym na 24 h. Po tym czasie sok odcisnąć, a miąższ odrzucić. Do uzyskanego moszczu dodać resztę wody, drożdże oraz odpowiednią ilość pożywek. Porcję cukru podzielić na 3 dawki i dodawać odpowiednio: w pierwszym dniu fermentacji, 3-4 dniu i 7-10 dniu fermentacji. Pozostawić do dalszej fermentacji na 4-5 miesięcy, a następnie do leżakowania przez kolejne 4 miesiące.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

      Magda D. | Daria R.
         Piwowarstwo & Serowarstwo

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

3 komentarze:

  1. Witam, czy temperatura 27 stopni do trzymania pracującego wina w balonie to za dużo? Dzięki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeden kilogram wyciśniętego soku z wiśni to ile litrów?

    OdpowiedzUsuń