[Winiarstwo #16] Wino lawendowo-jagodowe



 Domowe wino lawendowo-jagodowe

Składniki na 10 L nastawu:

 - 4 kg jagód
 - 300 g rodzynek
 - pół szklanki kwiatów lawendy
 - 2,5 kg cukru
 - 4 L wody
 - 4 g regulatora kwasowości
 - drożdże do wina Burgund
 - pożywka dla drożdży winiarskich

Polecamy:
 - balon 15 L
- pojemnik fermentacyjny

Przepis:

Owoce dokładnie myjemy, delikatnie zgniatamy i umieszczamy w balonie fermentacyjnym. Rodzynki zaparzamy i po paru minutach dodajemy do balonu. Lawendę zaparzamy w 200 ml wody i po wystygnięciu całość również przelewamy do balonu. Uzupełniamy wodą oraz syropem cukrowym. Dodajemy drożdże i pożywkę oraz dokwaszamy regulatorem kwasowości (mieszaniną kwasu gronowego, jabłkowego oraz cytrynowego). Całość pozostawiamy do fermentacji na 10 dni, następnie odciskamy miazgę i poddajemy dalszej fermentacji. Jest to też czas na skorygowanie smaku (dokwaszenie, dosłodzenie). Kiedy wino będzie sklarowane, możemy zacząć degustację.

Aby zdobyć pęczek lawendy, nie trzeba już podróżować do Francji, ta roślina o bajecznym kolorze i zapachu coraz częściej zdobi także polskie ogródki. A po jagody oczywiście najlepiej udać się do najbliższego lasu lub na ryneczek. Nie zwlekajmy więc, bo świeże jagody nie będą czekać wiecznie. Do dzieła, pasjonaci pysznych domowych win!



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!


































.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!
Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz