[Gorzelnictwo #10] Nalewka z agrestu - agrestówka

 Domowa nalewka z agrestu - agrestówka

Składniki na 3 L nalewki:
- 2 kg agrestu
- 1 L destylatu 40%
- 1 L destylatu 98%
- 0,5 kg cukru

Wariacja:
- 1 laska wanilii
- 3 plastry korzenia imbiru
- 5 kropel olejku cytrynowego

Agrest nie należy do owoców, które w nalewkach dają głęboki smak i aromat, warto więc dołożyć
do słoja z nastawem jedną laskę wanilii, kilka plastrów korzenia imbiru lub dodać kilka kropli olejku cytrynowego.



Przepis:
Dojrzałe, dorodne owoce dokładnie umyć, odsączyć na sicie, usunąć ogonki i szypułki, lekko nagnieść i włożyć do słoja. Dodać cukier, zalać alkoholem, szczelnie zamknąć i odstawić na dwa tygodnie w słoneczne miejsce o temperaturze pokojowej, pamiętając o poruszaniu naczyniem co pewien czas. Następie przefiltrować i rozlać do butelek. To aż takie proste!
 
Protip:
Owoce nadają się do dekoracji deserów, można je również ponownie zalać alkoholem, dodając więcej cukru, dzięki czemu uzyskamy likier agrestowy.

Smacznego! 
...bo domowe jest lepsze!



Krzysztof A.
Winiarstwo, Destylacja & Wędliniarstwo


The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz