[Gorzelnictwo #12] Nalewka wiśniowa

 
Domowa nalewka wiśniowa

Składniki: 
- 1,5 kg wiśni 
2 litry alkoholu 55%
- ½ kg cukru
·   
Opcjonalnie: 
- laska wanilii
- kora cynamonu

Polecamy: 
- prasę do owoców 


Przepis
Umyte wiśnie drylujemy (kilka można zostawić z pestkami), umieszczamy w odpowiednio dużym słoju, zasypujemy cukrem i odstawiamy w temperaturze pokojowej na jeden dzień.
Kiedy wiśnie puszczą sok, zalewamy je alkoholem, w tym czasie dodajemy również laskę wanilii lub korę cynamonu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na miesiąc.
Po tym czasie zalane owoce można odcisnąć za pomocą praski lub skonsumować. Druga możliwość jest znacznie bardziej kusząca i pozwala poczuć prawdziwą moc wspaniale aromatycznych wiśni.

Po odciśnięciu nalewkę pozostawiamy do sklarowania, a kiedy wytrąci się osad, delikatnie zlewamy ją do butelek.

Nalewka wiśniowa jest doskonała w wersji solo, a także jako składnik do drinków. Ten charakterystyczny kolor i smak z nutką wanilii albo cynamonu. Podobno nawet wilk nie potrafił odmówić sobie kieliszeczka… Bo ta nalewka jest po prostu jak czerwone Lamborghini.



Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!Smacznego!
... według przepisu babci Czerwonego Kapturka

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

.

Winiarstwo & Destylacja

Izabela J

The Author

Firma Biowin jest przedsiębiorstwem rodzinnym. Powstała w 1979 r. jako producent drożdży winiarskich. Obecnie jest niekwestionowanym liderem na rynku akcesoriów do domowego wyrobu wina, piwa oraz innych alkoholi, przetworów i wędlin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz