środa, 22 czerwca 2016

[Winiarstwo #14] Wino z czerwonych porzeczek


Domowe wino z czerwonych porzeczek
Czerwone porzeczki zawierają polifenole, które usuwają wolne rodniki z organizmu. Są one również bogate w witaminę C, dzięki czemu wspomagają naturalną obronę organizmu przed infekcjami oraz wzmacniają odporność. Dodatkowo zawierają witaminę P, inaczej znaną jako rutynę, która ułatwia wchłanianie witaminy C. Czerwone porzeczki zawierają dużą ilość pektyn, które ograniczają wchłanianie zbyt dużej ilości cholesterolu oraz cukru we krwi. W owocach znajdziemy również witaminę A, biotynę, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne, takie jak: żelazo, wapń i magnez. Obecność czerwonych porzeczek w diecie wzbogaca nasze organizmy w rzadkie mikroelementy, między innymi: mangan, bor, fosfor oraz żelazo i jod. W winie z czerwonych porzeczek znajdziemy zaś przede wszystkim przeciwutleniacze, które oczyszczają...





Drukuj przepis!